Recensie

Why motivating people doesn’t work – and what does

Door Susan Fowler. Je vindt het boek hier.

Op aanraden van Onno Hamburger (bekend van Gelukkig Werken) ben ik laatst het boek Why motivating people doesn’t work gaan lezen. Het is gebaseerd op het bekende werk van Deci & Ryan over intrinsieke motivatie. Fowler brengt hier een prachtige verdieping bij aan. Ze weet in begrijpelijke en aansprekende taal uit te leggen waarom het zo belangrijk is om jezelf en je medewerkers een optimal motivational outlook mee te geven. Daar laat ze het niet bij. Ze legt helder uit wat je kan helpen om je eigen motivatie te verschuiven van supoptimal naar optimal. Met meer theoretische beschouwingen én praktische handvatten kun je met dit boek echt aan de slag. Ook de gesprekken met teamleden of medewerkers beschrijft ze mooi. Je kunt iemands motivatie niet veranderen, maar je kunt wel iemand helpen om zelf te veranderen. En dat doe je door te luisteren en vragen te stellen, niet in te vullen dus.

“Bite your tongue. Take off your “I’ve been where you are and know how to solve your problem.”

Fowler put uit jarenlange ervaring als onderzoeker, consultant en coach. Ze maakt de theorie levendig met voorbeelden uit haar eigen leven en met die van cliënten. Ze gaat verder dan het bekende “mensen zijn intrinsiek gemotiveerd en dan komt alles goed”, door daar echt inhoud aan te geven. De positieve boodschap van Fowler is dat je mensen kunt helpen om in hun werk hun psychologische behoeftes te bevredigen. Daarvoor hoeft het werk niet helemaal anders, in plaats daarvan kun je anderen juist helpen in de ontdekkingstocht naar motivatie.

Wel lezen als…

Je behoefte hebt aan een duidelijke beschrijving en toepassing van de theorie over intrinsieke motivatie. Het boek is behoorlijk toegankelijk geschreven.

Niet lezen als…

Je op zoek bent naar ofwel een écht theoretisch-wetenschappelijk verhaal. Het werk is duidelijk gebaseerd op onderzoek, maar de directe link staat niet altijd uitgewerkt. Ook als je puur op zoek bent naar een grote hoeveelheid aan praktische oefeningen, is dit boek niet helemaal aan jou besteedt.

Maar los van mijn suggesties of je het wel of niet wilt lezen, kan ik volgens Fowler beter vragen: “waarom zou jij dit boek willen lezen?”

author-avatar

Over Matthijs Steeneveld

Ik ben Matthijs Steeneveld. Ik werk als trainer, coach en docent in organisaties. Door te werken vanuit wat wél goed gaat - talent, sterke kanten - is er vaak een grote inbreng. Door te richten op dat wat wél gewenst is - doelen, resultaten - is er hogere motivatie.