‘Ik word gedreven door mensen die groeien. Daarbij wil ik vooral ondersteunen en faciliteren, zodat mensen zélf groeien.’

Mijn droom: florerende mensen in florerende organisaties, op een florerende planeet. Ik help graag anderen om zelf hun floreren te vergroten. Dat draait niet alleen om je gelukkig voelen, maar ook zingeving ervaren, groei en ontwikkeling, en om goed functioneren.

Ik verwonder me dat mensen niet goed samenwerken terwijl verbondenheid een basisbehoefte is. Dat we een lerende organisatie willen, maar moeite hebben dat er fouten worden gemaakt. En dat we autonomie en vertrouwen willen krijgen, maar het lastig kan zijn om anderen los te laten en hun eigen manier te laten kiezen. Hoe vind je daar gezamenlijk een goede werkwijze in?

‘Mensen in organisaties intrigeren mij: wat maakt dat we samen floreren én presteren? Waarom lukt dat niet? En waarom juist wél?’

Ik geloof dat groei mogelijk is. En ik geloof dat de beste resultaten worden bereikt als mensen gemotiveerd zijn en werken vanuit hun talent en sterke kanten. Ik werk met methodes vanuit wetenschap en praktijkervaring. De basis is steeds positieve psychologie.

In mijn werk wil ik bijdragen aan goed werk. Goede resultaten, ontstaan vanuit een situatie die werkgeluk bevordert en die de wereld een stukje mooier helpt maken.

Over mij – Matthijs Steeneveld

Mijn naam is Matthijs Steeneveld. Ik verbind graag tussen en met mensen. Liefde voor leren zit er diep in: snappen hoe iets werkt, ideeën doorgronden en verbinden met anderen en met de praktijk. Betekenis en zingeving haal ik uit mensen helpen floreren: ik kan mensen niet ‘gelukkig’ maken, maar ik draag graag wél een steentje bij om een ander zichzelf te laten groeien.

Na mijn studie psychologie aan de universiteit Leiden ben ik gaan werken met mensen helpen floreren. Tegenwoordig werk ik als zelfstandig trainer, adviseur, opleider en ‘kennismakelaar’: ik verdiep me graag in de nieuwste inzichten en theorieën, die ik vervolgens vertaal naar de praktijk.

Mijn vakgebied is de positieve psychologie en organisatiepsychologie. Daarnaast werkte ik tot 2017 parttime als therapeut op een afdeling angststoornissen. In waardevolle samenwerkingen heb ik met mooie partners gewerkt. Zo richtten Marjolijn Punt, Sabine Mur en ikzelf in 2016 het Bureau voor Positieve Psychologie op om professionals op te leiden. Met Martha Buning, Annemieke Mintjes, Jenny Blaauwbroek, Tomer Kedar en anderen schreef ik aan boeken en kaartspellen. Met bekwame medeprofessionals werk ik projectmatig samen als de kans zich voordoet.

Bij het VIA Institute on Character ben ik lid van de VIA Faculty. Bij uitgeverij Kloosterhof zit ik sinds de oprichting in de redactieraad van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Bij het Nederlands Instituut voor Psychologen was ik jarenlang voorzitter van de sectie Coaching, Training & Advies en bestuurslid van de sector Arbeids- & Organisatiepsychologie. Samen met Anouk van den Berg heb ik trainingscentrum Steen&Berg opgericht, waar we diverse trainingen geven.

Publicaties & samenwerkingen

Natuurlijk werk ik ook samen met Boom Uitgevers, waar ik in 2017 mijn eerste boek publiceerde (over psychologisch kapitaal: Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen). Daarnaast publiceerde ik in eigen beheer het Sterke Kantenkaartspel (met Anouk van den Berg en Sjors Gillissen), wat in het Engels is uitgegeven door Hogrefe (Character Strengths Intervention Cards). Onder [linkje pagina Lezen] vind je al mijn boeken, kaartspellen en meer.

Verbinding

Zoals gezegd hou ik van verbinden. Daarbij help ik graag mensen met ideeën, suggesties, vragen. Dus neem contact op als je nieuwsgierigheid is gewekt of als je een vraag hebt: info@msteeneveld.nl of via LinkedIn

Wil je vier tot zes keer per jaar een nieuwsbrief met interessante inzichten en nieuwe trainingsdata? Meld je aan voor de nieuwsbrief