Trainingsdata: nog niet bekend. Twee trainingsdagen offline met tussendoor een online ochtend intervisie en verdiepen.

Reserveer je plek of vraag maar raak via info@msteeneveld.nl.

Appreciative Inquiry – waarderend onderzoeken – is een filosofie en werkwijze om te ontwikkelen. Daarbij is niet het probleem het uitgangspunt, hooguit een aanleiding. In plaats daarvan onderzoek je wat er te waarderen is. Waar wil je meer van? Wanneer gaat het al goed? Wat zijn je dromen?

In deze train-de-trainer leer je de onderliggende filosofie en het ‘stappenplan’, de 6V-cirkel. Je ervaart zelf een waarderend onderzoek en je oefent met verschillende werkvormen. Zo kun je appreciative inquiry toepassen in je eigen werkzaamheden.

Deze train-de-trainer heeft een blended programma. In 2 bijeenkomsten van een dag draait het om interactie: oefenen, uitwisselen, ervaren en verdieping. Tussen de bijeenkomsten door ga je zelf aan de slag met korte kennisvideo’s, literatuur, opdrachten in eigen praktijk en hebben we een online meetup. Zo verdiep je je in het waarderend onderzoeken en krijg je direct praktijkervaring.

Over appreciative inquiry

De methode is ontstaan als methode voor organisatieontwikkeling, maar wordt tegenwoordig ook ingezet voor teams, in coaching en voor communities. Kenmerkend voor AI is de focus op wat er wél gewenst is (zonder het probleem te negeren). Daarnaast kenmerkt AI zich door de bottom-up aanpak: alle betrokkenen kunnen meedoen aan het waarderend onderzoek, er vinden veel gesprekken plaats tussen verschillende (groepen) mensen en iedereen krijgt de ruimte om de gewenste toekomst te realiseren.

Over de train-de-trainer

Deze train-de-trainer geeft je een stevige basis in appreciative inquiry. In de trainingsdagen en tussendoor met bijbehorende oefeningen en theorie komt het volgende aan bod:

  • De principes van AI: wat is de achterliggende filosofie en hoe ziet een waarderende basishouding er uit? We bespreken en ervaren de 5 principes: sociaal-constructionisme, poëtisch principe, simultaniteit, anticipatoir en het positieve principe.
  • Het ‘stappenplan’ van AI: de 6V-cirkel. Voor een waarderend onderzoek doorloop je doorgaans de 6 stappen: verkennen, vertellen, verbeelden, vormgeven, verwezenlijken en valueren. Je leert ook over de (kleine) verschillen en (grote) overeenkomsten met bijvoorbeeld de 4D-cyclus. Je leert de stappen vooral door ze zelf te doorlopen.
  • Werkvormen om appreciative inquiry toe te passen: aan de hand van het stappenplan en de vraagstukken uit jouw praktijk maak je de eerste stappen in het toepassen van AI in jouw dagelijks werk.
  • We delen onze ervaringen op een waarderende wijze. We leren zelf en van elkaar door te experimenteren.

[In het kort: wat is Appreciative Inquiry?]

Praktische informatie, kosten & aanmelden

De training is een combinatie van offline en online. We beginnen met een verdiepende offline trainingsdag. Vervolgens gaat iedereen zelf experimenteren, toepassen en proberen in eigen praktijk. Tussentijds houden we een online meetup om te verdiepen, te reflecteren en nieuwe stappen te maken. We eindigen weer met een offline trainingsdag. Bij de training wordt gebruik gemaakt van het boek Appreciative Inquiry – Waarderende werkvormen. Dit boek krijg je bij de training.

De investering voor deze training is € 725,-. Dat is inclusief lunch en materialen (zoals het boek), exclusief 21% btw.

De volgende train-de-trainer staat gepland op:

Trainingsdata: vrijdag 3 maart (offline, hele dag), donderdag 16 maart (online, ochtend), vrijdag 31 maart (offline, hele dag)

Locatie: de Volksuniversiteit Utrecht, Nieuwegracht 41 in trainingscentrum Steen&Berg, Haaghuishof 17, Leiderdorp.

Trainingsdag: van 9:30 (inloop 9:00) tot 17:00; en online ochtend van 9:30 tot 12:00.

Wil je je aanmelden, een reservering doen, een vraag stellen of op de hoogte gehouden worden? Mail naar info@msteeneveld.nl.

Over de trainer

Matthijs Steeneveld is positief psycholoog en werkt als trainer, adviseur, spreker en auteur. Hij geeft al jarenlang training/opleiding in het werken met Appreciative Inquiry, positieve psychologie en meer. Daarnaast werkt hij in teams en organisaties op basis van AI. In 2020 verscheen zijn boek: Appreciative Inquiry – waarderende werkvormen voor trainers, teamcoaches en veranderaars.