Recensie

Handboek Appreciative Inquiry

O.r.v. Robert Masselink & Joep de Jong

Het boek “Handboek Appreciative Inquiry” is hier verkrijgbaar.

Hoewel Positieve Psychologie pas officieel is “opgericht” eind jaren ’90, bestaan er al langer positief gerichte benaderingen. Een bekende is Appreciative Inquiry, waarderend onderzoeken. Appreciative Inquiry (AI) is ontwikkeld als methode voor organisatieontwikkeling maar wordt tegenwoordig ook gebruikt in onderwijs, coaching en de samenleving. AI gaat over het samen onderzoeken wat er te waarderen is. Het is zowel een filosofie als een methode. Als trainer en consultant werk ik graag met AI, maar ik merk ook dat het lastig is om concreet te maken waar AI over gaat. Dit boek is daar goed in geslaagd.

Het boek is op zichzelf al een co-creatie van auteurs, geheel in lijn met appreciative inquiry. De eerste drie hoofdstukken beschrijven de principes en stappen van AI. Daarbij wordt ook de geschiedenis en de onderbouwing behandelt. Vervolgens volgt een breed scala aan praktijkhoofdstukken door gastauteurs. Elke professional zal een herkenbare situatie tegenkomen. Deel 3 en deel 4 voegen hier nog meer toepassingen en een verdere verdieping aan toe.

Wat het boek tot mijn favoriete leesvoer over Appreciative Inquiry maakt, is de combinatie van gedegenheid, diversiteit en leesbaarheid. Boeken over AI blijven soms steken in 1 werkterrein, houden het bij een eerste indruk of verliezen zich wat in details. Dit handboek mag met recht een handboek heten.

Wel kopen als je…

Werkt met waarderende benaderingen en je kennis en vaardigheden in Appreciative Inquiry wilt uitbouwen.

Niet kopen als je…

Tja, waarom zou je dit boek niet kopen? Het boek is vooral interessant als je wat serieuzer bent over appreciative inquiry, maar dat is geen voorwaarde. Als je nog geheel onbekend bent met AI is dit een prima kennismaking, maar zoals altijd zal je na het lezen van dit boek niet opeens weten hoe het werkt. Als je gewoon een paar oefeningen zoekt, kun je ook een ander boek van o.a. dezelfde Robert Masselink overwegen: Het Waarderend Werkboek

author-avatar

Over Matthijs Steeneveld

Ik ben Matthijs Steeneveld. Ik werk als trainer, coach en docent in organisaties. Door te werken vanuit wat wél goed gaat - talent, sterke kanten - is er vaak een grote inbreng. Door te richten op dat wat wél gewenst is - doelen, resultaten - is er hogere motivatie.