Nieuwe data: offline tweedaagse, data nog niet bekend. Reserveer je plek via info@msteeneveld.nl of het aanmeldformulier. Ben je met meerdere geïnteresseerden? Dan kunnen we misschien een ‘eigen’ opleidingsgroep starten.

Mindfulness gaat om het richten van de aandacht met een nieuwsgierige en vriendelijke houding. Door als mindfulnesstrainer ook de sterke kanten van deelnemers aan te boren, verdiep je hun mindfulness.  Mindfulness helpt om sterke kanten goed te gebruiken en niet door te laten schieten in een valkuil – mindful strengths use. Omgekeerd helpen sterke kanten ook om je opmerkzaamheid te vergroten én de mindfulness vol te houden – strong mindfulness. De combinatie van mindfulness en sterke kanten heet Mindfulness Based Strengths Practice (MBSP). In deze train-de-trainer leer je hiermee werken.

Wat is MBSP?

MBSP (Mindfulness & Sterke Kanten) combineert mindfulness met jouw positieve karaktereigenschappen (sterke kanten). Het waardevolle van deze aanpak is dat mindfulness en sterke kanten elkaar versterken. MBSP is een nieuwe achtweekse training gebaseerd op MBSR, MBCT en de VIA Character Strengths. Je beoefent mindfulness en wordt meer bewust van de positieve eigenschappen die jij hebt. Deelnemers aan de training geven aan hun eigenschappen beter in te kunnen zetten, waarmee ze ook beter met moeilijke situaties om kunnen gaan. Ook blijken ze meer zelfvertrouwen te ervaren en een verbeterde algehele kwaliteit van leven. De combinatie van mindfulness en sterke kanten maakt MBSP ideaal als je op een positieve manier verder wil met persoonlijke ontwikkeling. Steeneveld: ‘de training Mindfulness en Sterke Kanten is in mijn ervaring uitermate geschikt voor allerlei doelgroepen. Deelnemers hebben allerlei doelen: je kwaliteiten verder ontwikkelen, bewuster leven, een opfriscursus voor de mindfulness of beter om leren gaan met stress of perfectionisme. Ze ontdekken dat ze waardevolle positieve eigenschappen hebben die hen helpen om te groeien. Uit eerste onderzoeken blijkt MBSP ook kansrijk bij een klinische doelgroep.’ Hier (NL) en hier (ENG) lees je meer.

Train-de-trainer: wat leer je?

In deze training behandelen we de onderliggende theorie en oefenen we met het zelf overbrengen en toepassen hiervan. Daarnaast gaan we aan de slag met specifieke meditaties en ervaringsgerichte oefeningen. Tussen de bijeenkomsten oefen je in je eigen setting en op jezelf. Na afloop van de training ben je in staat om de achtweekse Mindfulness & Sterke Kanten-training te geven aan je eigen doelgroep. Je leert specifieke MBSP-meditaties. In deze meditaties worden sterke kanten gebruikt als manier om je mindfulness te verdiepen (strong mindfulness) of gebruik je de meditatie om meer bewust te worden van je sterke kanten (mindful strengths use). We behandelen de VIA Character Strengths (de classificatie van sterke kanten), signature strengths (iemands kenmerkende sterke kanten) en het bewaren van de balans in je sterke kanten. Je oefent als trainer om gesprekken over sterke kanten te voeren en deelnemers zelf hun eigen sterke kanten te laten ontdekken. Daarnaast ga je aan de slag om je eigen sterke kanten in te zetten en zo jezelf als trainer verder te ontwikkelen. Ook bespreken we belangrijke aandachtspunten en uitdagingen in het geven van MBSP.

Online ervaringen

Ryan Niemiec (de bedenker van de training) werkt al jaren met online training en train-de-trainer. Ook Matthijs Steeneveld heeft ervaring met het geven van Mindfulness & Sterke Kanten online. Ervaring leert dat ook online de deelnemers zich als groep verbonden voelen, inzichten en kwetsbaarheden met elkaar delen en goed kunnen mee doen met meditaties. In deze train-de-trainer is ook aandacht voor het online verzorgen van trainingen.

Voor wie is de training?

De train-de-trainer is gericht op professionals die ervaren zijn met mindfulness en die verdieping of verbreding zoeken binnen de mindfulness. Heb je wel ervaring met mindfulness maar geen formele opleiding tot trainer gevolgd? Neem dan contact op (info@sterkekanten.nl) om te bespreken of deze training passend is.

Oorsprong van de training

De training Mindfulness Based Strengths Practice is ontwikkeld door Ryan Niemiec en het VIA Institute. Waar de bestaande mindfulnesstrainingen MBCT en MBSR waardevol zijn, zijn ze van oorsprong gericht op het accepteren en leren omgaan met lichamelijke en psychische klachten. Positieve psychologie draait juist ook om het ontwikkelen van je eigen positieve eigenschappen(waardoor je vervolgens wel beter kunt omgaan met klachten). Ryan Niemiec, de education director van het instituut, heeft een uitgebreide trainershandleiding geschreven voor MBSP. Anouk van den Berg en Matthijs Steeneveld hebben MBSP met toestemming vertaald naar het Nederlands. Deze train-de-trainer is een manier om gezamenlijk op een praktische manier aan de slag te gaan met de MBSP. Er is nog geen officiële, erkende opleiding tot MBSP-trainer.

Praktische informatie, kosten & aanmelden

De eerstvolgende training staat gepland op vrijdag 10 november plus vrijdag 8 december. Wil je je aanmelden of op de hoogte blijven van nieuwe data, mail dan naar info@msteeneveld.nl. De training is blended: tussen de twee trainingsdagen door werken we met kennisclips en ga je aan de slag met ervaren en in praktijk brengen.

De investering voor deze train-de-trainer is € 600,- excl. btw, inclusief digitale materialen, Nederlandstalige meditaties, lunch etc.

Aanmelden: Heb je interesse, vragen of wil je je aanmelden? Gebruik het aanmeldformulier, mail naar info@msteeneveld.nl of bel Matthijs Steeneveld. De train-de-trainer is bedoeld voor mensen die al ervaren zijn in het werken met mindfulness.

LET OP: Momenteel is Matthijs Steeneveld in overleg met Ryan Niemiec om de mogelijkheden te onderzoeken voor een officieel erkende train-de-trainer. De pilot train-de-trainer sluit hier al zoveel mogelijk op aan. Waarschijnlijk zijn de eisen voor de officiële accreditatie uitgebreider dan de tweedaagse train-de-trainer. Als je te zijner tijd interesse hebt in de accreditatie, dan is er de mogelijkheid van een vervolgprogramma waarbij je vrijstelling krijgt voor de tweedaagse train-de-trainer.

Over de trainer

Matthijs Steeneveld is psycholoog NIP en mindfulnesstrainer met ruime ervaring met MBCT en MBSP. Na een inspirerende training van Ryan Niemiec in 2014 heeft hij met zijn vrouw Anouk van den Berg (ook psycholoog en mindfulnesstrainer) MBSP vertaald naar het Nederlands en enkele pilotgroepen gedaan. Uit kwalitatief onderzoek naar deze groepen bleek dat de training mensen helpt om beter met stress om te gaan én bewuster hun sterke kanten te gebruiken. Sinds 2015 geeft Matthijs Steeneveld – als enige in Nederland – jaarlijks meerdere MBSP-groepen.

Matthijs Steeneveld is ook de eerste in Nederland die gecertificeerd is door het VIA Institute als trainer, en als charter member lid van de ‘eerste lichting’.

Meer weten?

  • Het VIA Institute beheert de Character Strengths. Daarnaast is het mogelijk om hier een online, Engelstalige training MBSP I en MBSP II te volgen. MBSP I is de achtweekse training. MBSP II is bedoeld voor practitioners, om te werken met mindfulness en sterke kanten in hun praktijk. Ryan Niemiec, de ontwikkelaar van MBSP, is de trainer. Je kunt op deze website ook gratis de VIA Character Strengths Survey doen.
  • In het eerste nummer van 2018 van het Tijdschrift Positieve Psychologie staat een artikel over MBSP door Matthijs Steeneveld: mindfulness en sterke kanten: integratie van mindfulness en positieve psychologie.
  • De VIA Character Strengths zijn de basis voor het Sterke Kanten Kaartspel. Ideaal voor coaches en trainers die willen werken met sterke kanten.