Over mij & visie

Wat mij drijft is het floreren van mensen. Ik help graag anderen om zelf hun floreren te vergroten. Dat draait niet alleen om je gelukkig voelen, maar ook zingeving ervaren, groei en ontwikkeling, en om goed functioneren.

Mensen in organisaties intrigeren mij: wat maakt dat we samen floreren én presteren?

Ik verwonder me dat mensen niet goed samenwerken terwijl verbondenheid een basisbehoefte is. Dat we een lerende organisatie willen, maar moeite hebben dat er fouten worden gemaakt. En dat we autonomie en vertrouwen willen krijgen, maar het lastig kan zijn om anderen los te laten en hun eigen manier te laten kiezen. Hoe vind je daar gezamenlijk een goede werkwijze in?

Ik geloof dat groei mogelijk is. En ik geloof dat de beste resultaten worden bereikt als mensen gemotiveerd zijn en werken vanuit hun talent en sterke kanten. Ik werk met methodes vanuit wetenschap en praktijkervaring. De basis is steeds positieve psychologie.

In mijn werk wil ik bijdragen aan goed werk. Goede bedrijfsresultaten, ontstaan vanuit een situatie die werkgeluk bevordert en die de wereld een stukje mooier helpt maken.

Richt je op wat je wél wilt

  • Bouwen op wat goed gaat, dat geeft hoop en motivatie.
  • Werken naar doelen en wensen, zodat iedereen het de moeite waard vindt.
  • Erkennen van het negatieve, niet negeren of overschreeuwen.

Over mij – Matthijs Steeneveld

Matthijs Steeneveld – door Susanne Ottenheym Photography

Mijn naam is Matthijs Steeneveld. Ik verbind graag tussen en met mensen. Liefde voor leren zit er diep in: snappen hoe iets werkt, ideeën doorgronden en verbinden. Betekenis en zingeving haal ik uit mensen helpen floreren: ik kan mensen niet ‘gelukkig’ maken, maar ik draag graag wél een steentje bij om een ander zichzelf te laten groeien.

Na mijn studie psychologie aan de universiteit Leiden ben ik gaan werken met mensen helpen floreren. Tegenwoordig werk ik als trainer, adviseur, opleider en ‘kennismakelaar’: ik verdiep me graag in de nieuwste inzichten en theorieën, die ik vervolgens vertaal naar de praktijk.

Mijn vakgebied is de positieve psychologie en organisatiepsychologie. Daarnaast werkte ik tot 2017 parttime als therapeut op een afdeling angststoornissen. In waardevolle samenwerkingen heb ik met mooie partners gewerkt. Zo richtten Marjolijn Punt, Sabine Mur en ikzelf in 2016 het Bureau voor Positieve Psychologie op om professionals op te leiden. Ondertussen zijn we elk onze eigen weg weer ingeslagen en werken we projectmatig samen als de kans zich voordoet.

Bij uitgeverij Kloosterhof zit ik sinds de oprichting in de redactieraad van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Bij het Nederlands Instituut voor Psychologen ben ik jarenlang voorzitter van de sectie Coaching, Training & Advies en bestuurslid van de sector Arbeids- & Organisatiepsychologie geweest. Samen met Anouk van den Berg heb ik trainingscentrum Steen&Berg opgericht, waar we diverse trainingen geven.

Publicaties & samenwerkingen

Natuurlijk werk ik ook samen met Boom Uitgevers, waar ik in 2017 mijn eerste boek publiceerde (over psychologisch kapitaal: Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen). In 2019 kwam #imperfectlife uit. Samen met Sjors Gillissen en Anouk van den Berg heb ik het Sterke Kanten Kaartspel (2018)gemaakt op basis van de VIA Character Strengths, in het Engels uitgegeven als Character Strengths Intervention Cards (Hogrefe, 2019). In 2020 is Appreciative Inquiry verschenen, een inleiding en handleiding voor waarderend onderzoek. Daarnaast publiceerde ik in 2020 bij mijn eigen Uitgeverij PPN HYBRIDE, over hoe je online en hybride bijeenkomsten organiseert die interactief, leuk en effectief zijn. In 2021 komt bij Boom mijn nieuwste boek uit, geschreven met Annemieke Mintjes en Martha Buning: Hybride bijeenkomsten Praktische gids voor effectief en sprankelend samenwerken. Dit boek is een update en uitbreiding van mijn zelf uitgegeven boek Hybride.

Verbinding

Zoals gezegd hou ik van verbinden. Daarbij help ik graag mensen met ideeën, suggesties, vragen. Dus neem contact op als je nieuwsgierigheid is gewekt of als je een vraag hebt: info@msteeneveld.nl

Wil je vier tot zes keer per jaar een nieuwsbrief met interessante inzichten en nieuwe trainingsdata? Meld je aan voor de nieuwsbrief.