Train-de-trainer Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry – waarderend onderzoeken – is een filosofie en werkwijze om te ontwikkelen. Daarbij is niet het probleem het uitgangspunt, hooguit een aanleiding. In plaats daarvan onderzoek je wat er te waarderen is. Waar wil je meer van? Wanneer gaat het al goed? Wat zijn je dromen?

In deze train-de-trainer (2 dagen + terugkommiddag) leer je de onderliggende filosofie en het ‘stappenplan’, de 6V-cirkel. Je ervaart zelf een waarderend onderzoek en je oefent met verschillende werkvormen. Zo kun je appreciative inquiry toepassen in je eigen werkzaamheden. Op de terugkommiddag is er ruimte voor verdieping en uitwisseling van ervaring.

Over appreciative inquiry

De methode is ontstaan als methode voor organisatieontwikkeling, maar wordt tegenwoordig ook ingezet voor teams, in coaching en voor communities. Kenmerkend voor AI is de focus op wat er wél gewenst is (zonder het probleem te negeren). Daarnaast kenmerkt AI zich door de bottom-up aanpak: alle betrokkenen kunnen meedoen aan het waarderend onderzoek, er vinden veel gesprekken plaats tussen verschillende (groepen) mensen en iedereen krijgt de ruimte om de gewenste toekomst te realiseren. Hier lees je meer.

Over de train-de-trainer

Deze train-de-trainer geeft je een stevige basis in appreciative inquiry. Op dag 1 en 2 komen de volgende zaken aan bod:

  • De principes van AI: wat is de achterliggende filosofie en hoe ziet een waarderende basishouding er uit? We bespreken en ervaren de 5 principes: sociaal-constructionisme, poëtisch principe, simultaniteit, anticipatoir en het positieve principe.
  • Het ‘stappenplan’ van AI: de 6V-cirkel. Voor een waarderend onderzoek doorloop je doorgaans de 6 stappen: verkennen, vertellen, verbeelden, vormgeven, verwezenlijken en valueren. Je leert ook over de (kleine) verschillen en (grote) overeenkomsten met bijvoorbeeld de 4D-cyclus. Je leert de stappen vooral door ze zelf te doorlopen.
  • Werkvormen om appreciative inquiry toe te passen: aan de hand van het stappenplan en de vraagstukken uit jouw praktijk maak je de eerste stappen in het toepassen van AI in jouw dagelijks werk.

Op de terugkommiddag worden de ervaringen van deelnemers gedeeld op een waarderende wijze. We leren van elkaar door experimenten te presenteren en door samen een kort waarderend onderzoek te doorlopen.

Praktische informatie, kosten & aanmelden

De training bestaat uit twee opeenvolgende dagen en een terugkommiddag enkele weken later. Bij de training wordt gebruik gemaakt van het boek Appreciative Inquiry – Waarderende werkvormen. Dit boek krijg je bij de training.

De investering voor deze training is € 650,-. Dat is inclusief materialen (zoals het boek) en lunch, exclusief btw.

De volgende training wordt de eerste helft van 2021 verwacht. Wil je je onder voorbehoud aanmelden, een vraag stellen of op de hoogte gehouden worden? Mail naar info@msteeneveld.nl.

Appreciative Inquiry – waarderende werkvormen voor trainers, teamcoaches en veranderaars – Matthijs Steeneveld

Over de trainer

Matthijs Steeneveld is positief psycholoog en werkt als trainer, adviseur, spreker en auteur. Hij geeft al jarenlang training/opleiding in het werken met Appreciative Inquiry, positieve psychologie en meer. Daarnaast werkt hij in teams en organisaties op basis van AI. In 2020 verschijnt zijn nieuwe boek: Appreciative Inquiry – waarderende werkvormen voor trainers, teamcoaches en veranderaars. Hier lees je meer.