Mindfulness & Sterke Kanten

Nieuwe trainingsdata nog niet bekend. Op de hoogte blijven? Mail info@msteeneveld.nl

Mindfulness helpt bij het omgaan met stress en uitdagingen, blijkt uit onderzoek (maar het is zeker geen oplossing voor alles). Zo merk je het sneller op als je in storende patronen vervalt, zoals piekeren, gedachteloos doorklikken op internet, of proberen te doen alsof er niks aan de hand is. dat zijn vaak ongezonde patronen. Vervolgens leer je om je aandacht te richten op waar je wél mee bezig wilt zijn: je sterke kanten, dat wat jou energie geeft. Zo kun je beter je aandacht houden bij je kinderen, bij het gesprek dat je voert of bij het projectwaar je aan werkt. Daarbij gebruik je jouw positieve karaktereigenschappen: de sterke kanten die elk mens heeft.

Mensen die hun sterke kanten meer gebruiken werken gelukkiger, beter en met minder stress. Mindfulness helpt om je sterke kanten gebalanceerd in te zetten, zodat je niet doorschiet in je valkuil. Omgekeerd helpen je sterke kanten om meer mindful te zijn.

Training

In de 8-weekse training Mindfulness & Sterke Kanten ontwikkel je je mindfulness met behulp van meditaties. Daarbij is er extra aandacht voor de eigenschappen die jouw energie geven en die bij jou passen: jouw sterke kanten dus. Je traint twee onderdelen: strong mindfulness en mindful strengths use.

Voor wie

De training is bedoeld voor mensen die anders willen omgaan met stress, die hun mindfulness willen verdiepen en/of hun talenten verder willen onderzoeken en ontwikkelen. De training is een op zichzelf staande mindfulnesstraining. Je hebt dus geen eerdere mindfulnesservaring nodig. Doordat er wel nieuwe oefeningen zijn, is de training ook interessant voor mensen die hun mindfulness willen verdiepen en opfrissen. De training is niet bedoeld als therapie.

Wat brengt het je

Mensen die de training hebben gevolgd, geven in onderzoek en evaluaties aan dat ze de volgende voordelen ervaren:

  • Beter, prettiger omgaan met stress en obstakels.
  • Meer zicht op eigen onproductieve patronen en manieren om daar anders mee om te gaan.
  • Kennis van eigen sterke kanten en nieuwe manieren ontdekken om daar gebruik van te maken.
  • Over het geheel meer betrokken (engaged) in leven en werk. Meer het gevoel dat je het beste in jezelf naar boven laat komen.

Praktisch

De training duurt 8 weken, op dinsdagavond van 19:30 tot 21:30. De data: 3 mei, 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni. Aanmelden, vragen of een plekje reserveren? Mail naar info@msteeneveld.nl.

Kosten: deelname voor de online training kost € 350,- incl. btw. Dit is inclusief materialen (hand-outs, geluidsbestanden voor meditaties, etc.).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door te mailen naar info@msteeneveld.nl of via het aanmeldformulier. Twijfel je over deelname? Mail je vragen gerust. Als je wilt, bel ik je terug om je vragen te bespreken.

Sterke Kanten kaartspel

Over de trainer

Matthijs Steeneveld is psycholoog NIP en mindfulnesstrainer met ruime ervaring met MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en MBSP (Mindfulness & Sterke Kanten). Na een inspirerende training van Ryan Niemiec in 2014 heeft hij met zijn vrouw Anouk van den Berg (ook psycholoog en mindfulnesstrainer) MBSP vertaald naar het Nederlands en enkele pilotgroepen gedaan. Uit kwalitatief onderzoek naar deze groepen bleek dat de training mensen helpt om beter met stress om te gaan én bewuster hun sterke kanten te gebruiken. Sinds 2015 geeft Matthijs Steeneveld – als enige in Nederland – jaarlijks meerdere MBSP-groepen. In 2018 is hij begonnen met een pilotprogramma om mindfulnesstrainers op te leiden tot Mindfulness & Sterke Kanten-trainers, in overleg met Ryan Niemiec en het VIA Institute.

Matthijs Steeneveld is ook de eerste in Nederland die gecertificeerd is door het VIA Institute als trainer, en als charter member lid van de ‘eerste lichting’.

Meer weten

Hier vind je meer over het toepassen van Mindfulness & Sterke Kanten in organisaties. De officiële pagina van het VIA Institute over Mindfulness Based Strengths Practice vind je hier.

Train-de-trainer

Wil je als trainer aan de slag met Mindfulness & Sterke Kanten? Er is ook een train-de-trainer. Je leest er hier meer over.

VIA Institute

De training is ontwikkeld door Ryan Niemiec, de education director van het VIA institute. Anouk van den Berg en Matthijs Steeneveld hebben de training met toestemming vertaald naar het Nederlands.