Geplaatst op

Waarderend veranderen

Recensie over het boek Waarderend veranderen van Saskia Tjepkema, Luc Verheijen en Joeri Kabalt

Waarderend veranderen

Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers

Het boek Waarderend veranderen is geschreven voor de dagelijkse praktijk van managers. Het is gebaseerd op appreciative inquiry, waarderend onderzoeken. Deze methode voor organisatieontwikkeling pakt de zaken nogal anders aan dan in de meer typische probleemanalytische of diagnostische ontwikkelingsaanpak. In deze blog lees je in het kort wat appreciative inquiry is.

De kracht van dit boek is dat het appreciative inquiry (ook wel AI genoemd) niet behandeld als een methode met enkele stappen die je moet zetten om tot succes te komen. Natuurlijk, er zijn technieken zoals het waarderend interview die helder worden beschreven. Veel sterker vind ik echter dat de onderliggende principes op een heel herkenbare manier worden beschreven. Niet als een droog stuk theorie, maar juist heel praktisch. Hoe zien waarderend veranderen er uit in de dagelijkse praktijk van managers?

Zoals de auteurs zelf aangeven kun je op eigen houtje door het boek bladeren. De verschillende hoofdstukken lezen goed als losse onderdelen, waardoor je gericht kunt zoeken naar bepaalde kennis als je die nodig hebt. Theorie wordt verlevendigd met praktijkverhalen en de praktijk wordt inzichtelijk gemaakt met heldere modellen. Het typische proces van appreciative inquiry, de 5D-cyclus, komt natuurlijk aan bod. Het is mooi werk van de auteurs dat ze hiermee niet vervallen tot het beschrijven van een methode als trucje.

Als professional werk ik graag met appreciative inquiry. Voor mij biedt dit boek zowel nieuwe inzichten als herkenning van de vertrouwde basis van AI. Voor mensen die (willen) werken met waarderend onderzoeken, is het zeker een aanrader. Of het nu als manager is, of juist als coach/trainer die te maken heeft met managers: genoeg te leren van dit boek! De auteurs baseren zich op literatuur, onderzoek en uitgebreide praktijkervaring. Voor mij is dit een van de nieuwe favorieten op het gebied van appreciative inquiry.