Train-de-trainer Psychologisch Kapitaal

Trainingsdata:

Nieuwe trainingsdata nog niet bekend. Op de hoogte blijven? Mail info@msteeneveld.nl

In deze training leer je werken met Psychologisch Kapitaal (PsyCap).  PsyCap is een verzameling van 4 positieve eigenschappen die zorgen voor minder last van stress én betere prestaties. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat PsyCap te trainen is. In deze training leer je werken met PsyCap, zodat je het kunt inzetten in coaching, training of je eigen werk. Je krijgt een e-book met kant-en-klare oefeningen mee, een voorbeelddraaiboek van de training én het boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen (Boom 2017). De training bestaat uit twee dagdelen en er is een offline en een online variant. Hier lees je meer over wat psychologisch kapitaal is. Voor aanmelden en vragen mail je naar info@msteeneveld.nl.

Wat is psychologisch kapitaal

Psychologisch Kapitaal - Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen - M Steeneveld

Psychologisch kapitaal zijn jouw positieve eigenschappen die je helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan: optimismehoop , veerkracht en zelfvertrouwen. Elk mens heeft ze al (een beetje) in zich én je kunt ze verder ontwikkelen. Met meer hoop en optimisme ga je aan de slag in plaats van bij de pakken neer te zitten. Met veerkracht kun je bij tegenslag ook weer terugveren en zelfs groeien. En door je zelfvertrouwen op een constructieve manier te vergroten, zit je lekkerder in je vel én bereik je meer.

Psychologisch kapitaal is ook zeer bruikbaar in coaching en training. Op basis van positieve psychologie bedenk jij niet de oplossingen voor cliënten, maar bekrachtig je mensen om zélf de regie te nemen. Door het vergroten van optimisme en hoop krijgen mensen een positievere kijk op de mogelijkheden en hun eigen kunnen. Door het aanboren en versterken van veerkracht zijn mensen beter in staat om bij tegenslag er het beste van te maken. Het zelfvertrouwen groeit door te merken wat iemand al zelf kan en door een meer vriendelijke houding naar zichzelf aan te nemen.

Psychologisch kapitaal is wetenschappelijk onderbouwd en in de praktijk effectief gebleken. Wil jij ook leren werken met psychologisch kapitaal? Wil je jouw cliënten meer optimistisch, hoopvol, veerkrachtig maken en een groter zelfvertrouwen? Doe dan mee met de train-de-trainer!

Wat leer je in de train-de-trainer

In deze training tot PsyCap-trainer leer je de theorie kennen van psychologisch kapitaal. In de train-de-trainer ervaar je de elementen van het programma, leer je over de wetenschappelijke onderbouwing en oefen je met technieken. Ook voor coaches en HR-professionals zijn de oefeningen bruikbaar om veerkracht en optimisme te vergroten bij anderen.

Data, aanmelden en praktische details

Online training (2 losse dagdelen): woensdag 13 april en woensdag 4 mei, 9:00 – 12:30.

Aanmelden of vragen? Mail naar info@msteeneveld.nl.

De training kost € 350,- (excl. 21 % btw). Dat is inclusief literatuur, het boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen en een extra werkvormenboek met 30 oefeningen voor groter psychologisch kapitaal. Bij de offline training is dat inclusief locatie en lunch. Bij de online training is dat inclusief digitale kennisclips en werkvormen.

Over de PsyCap-training

Psychologisch kapitaal wordt onder andere aangeboden als een ‘micro-interventie’ van vier sessies van elk 2 uur. Hierin vergroot je het psychologisch kapitaal van jouw deelnemers. Uit onderzoek i.s.m. de Universiteit Leiden blijkt dat deze training zorgt voor minder stress. In elke sessie wordt één van de eigenschappen behandeld. Met een theoretische onderbouwing, praktische oefeningen en een koppeling naar de eigen dagelijkse praktijk leren jouw deelnemers om op een meer constructieve, veerkrachtige manier om te gaan met uitdagingen en tegenslag. In de train-de-trainer krijg je de achtergronden, een basisdraaiboek en voldoende oefeningen om je eigen vierdelige training vorm te geven.

Voor organisaties

De training psychologisch kapitaal met praktische oefeningen en wetenschappelijke onderbouwing stimuleert medewerkers hun eigen psychologisch kapitaal te ontdekken en ontwikkelen. Ook het psychologisch kapitaal van een team kan versterkt worden, waardoor teams ook veerkrachtiger omgaan met de uitdagingen in hun werk. Deze training maakt onder andere gebruik van de oefeningen uit mijn boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen (Boom, 2017). De training blijkt effectief in het vergroten van psychologisch kapitaal en verminderen van stress (zoals we hebben onderzocht met een student van de Universiteit Leiden).

 Meer over PsyCap

  • Optimisme is het besef van de bijdrage die je levert – en daardoor het vertrouwen dat je altijd een (soms bescheiden) positieve verandering kunt bereiken. Dit is sterk gerelateerd aan het werk van Seligman (1991) op het gebied van aangeleerd optimisme.
  • Hoop is de vaardigheid om te zien waar je naartoe wilt én mogelijke manieren om daar te komen, zodat je ook bij obstakels door kunt gaan. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Snyder (2000).
  • Veerkracht is je vermogen om bij tegenslag weer op te staan en er sterker uit te komen. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Masten (2015).
  • Zelfvertrouwen (self-efficacy) is geloof dat je een bepaalde taak goed kunt uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden hebt of steun hebt van anderen. Luthans bouwt hiermee verder op het alom bekende werk van Bandura (1977).

In dit artikel lees je meer over PsyCap.

In dit betaalde artikel lees je over het onderzoek naar de PsyCap-training van Matthijs Steeneveld en anderen.