Training Psychologisch Kapitaal

Psychologisch Kapitaal zijn vier positieve eigenschappen (optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen) die je kunt meten én trainen. Ze hebben impact op werkstress, werkplezier en presteren. In deze training psychologisch kapitaal met praktische oefeningen en wetenschappelijke onderbouwing kunnen medewerkers hun eigen psychologisch kapitaal ontdekken en ontwikkelen. Ook het psychologisch kapitaal van een team kan versterkt worden, waardoor teams ook veerkrachtiger omgaan met de uitdagingen in hun werk. Deze training maakt onder andere gebruik van de oefeningen uit mijn boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen (Boom, 2017). De training blijkt effectief in het vergroten van psychologisch kapitaal en verminderen van stress (zoals we hebben onderzocht met een student van de Universiteit Leiden).

Training aanvragen

De originele training psychologisch kapitaal bestaat uit 4 sessies van elk 2,5 uur. Daarin werken de deelnemers aan hun veerkracht, optimisme, hoop en zelfvertrouwen. Met een combinatie van theoretische onderbouwing en praktische oefeningen ontwikkelen de deelnemers hun psychologisch kapitaal. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via info@psychologischkapitaal.nl.

Spreker

Matthijs Steeneveld, de auteur van het boek over psychologisch kapitaal – Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen (Boom, 2017) – spreekt ook op congressen. Zo stond hij eerder op congressen van de beroepsvereniging van psychologen (het NIP), van het Tijdschrift Positieve Psychologie en van de Universiteit Twente. Meer weten? Neem contact op via info@psychologischkapitaal.nl.

Wat is Psychologisch Kapitaal

Psychologisch kapitaal zijn jouw positieve eigenschappen die je helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan: optimismehoop , veerkracht en zelfvertrouwen. Elk mens heeft ze al (een beetje) in zich én je kunt ze verder ontwikkelen. Met meer hoop en optimisme ga je aan de slag in plaats van bij de pakken neer te zitten. Met veerkracht kun je bij tegenslag ook weer terugveren en zelfs groeien. En door je zelfvertrouwen op een constructieve manier te vergroten, zit je lekkerder in je vel én bereik je meer.

Voor professionals

In de train-de-trainer Psychologisch Kapitaal leer je werken met Psychologisch Kapitaal (PsyCap).  Zo leer je PsyCap in te zetten in coaching, training en je eigen werk. Je krijgt een e-book met kant-en-klare oefeningen mee, een voorbeelddraaiboek van de training én het boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen (Boom 2017). De training bestaat uit één trainingsdag. De data voor de volgende trainingsdag vind je hier.

Meer over PsyCap

  • Optimisme is het besef van de bijdrage die je levert – en daardoor het vertrouwen dat je altijd een (soms bescheiden) positieve verandering kunt bereiken. Dit is sterk gerelateerd aan het werk van Seligman (1991) op het gebied van aangeleerd optimisme.
  • Hoop is de vaardigheid om te zien waar je naartoe wilt én mogelijke manieren om daar te komen, zodat je ook bij obstakels door kunt gaan. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Snyder (2000).
  • Veerkracht is je vermogen om bij tegenslag weer op te staan en er sterker uit te komen. Dit is gebaseerd op het werk van o.a. Masten (2015).
  • Zelfvertrouwen (self-efficacy) is geloof dat je een bepaalde taak goed kunt uitvoeren, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden hebt of steun hebt van anderen. Luthans bouwt hiermee verder op het alom bekende werk van Bandura (1977).

In dit artikel van één van onze trainers lees je meer over PsyCap.

In dit betaalde artikel lees je over het onderzoek naar de PsyCap-training van Matthijs Steeneveld.