Psychologisch Kapitaal – boek

Psychologisch Kapitaal - Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen - M Steeneveld

Psychologisch kapitaal bestaat uit jouw positieve eigenschappen die je helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Elk mens heeft ze al (een beetje) én kan ze verder ontwikkelen! In Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld lees je wat het precies is en hoe je jouw optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen kunt vergroten. In het boek staan allerlei oefeningen. Daarbij horen ook bijlagen die je hier vindt.

Materialen bij het boek

Dankwoord

Tot slot: in de eerste druk van het boek ontbreekt het dankwoord. Kan gebeuren, natuurlijk. Tegenslag hoort bij het leven en vervolgens probeer je daar optimistisch en veerkrachtig weer het beste van te maken. Bij deze alsnog het dankwoord: dit boek is er dankzij al deze mensen!

In de media

Het boek Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen wordt goed opgepikt door de media! Hier vind je het actuele overzicht.

Leuke update: uitgeverij Boom heeft het boek benoemd tot bestseller in de positieve psychologie.

Publicaties

 • In Flow Magazine is een artikel verschenen van een journalist die het boek heeft ‘uitgeprobeerd’. Hoe dat bevalt? “Mijn brein schiet in de fantasiemodus, er is weer perspectief: een droombeeld waar ik naartoe wil bewegen. Welk ongemakkelijk vraagstuk ik er ook op loslaat, de oplossingsgerichte aanpak geeft nu al meer energie en motivatie.”
 • Het Nederlands Instituut voor Psychologen heeft het boek in de ‘NIP-etalage’ gezet, waar boeken van psychologen in worden gepresenteerd.
 • Psychologie Magazine heeft een uitgebreid artikel van redacteur Edwin Oden en Matthijs Steeneveld over psychologisch kapitaal geplaatst in het decembernummer.
 • In de uitgave van november 2017 van Tijdschrift Positieve Psychologie vind je een artikel van Matthijs Steeneveld over hoe je psychologisch kapitaal kunt inzetten om positieve gezondheid te versterken. TPP plaatste eerder al een artikel van Marieke Jacobs en Matthijs Steeneveld over hun onderzoek naar een training in psychologisch kapitaal.
 • In het Vakblad Financiële Planning verscheen het artikel Van hulpeloze naar optimistische cliënten.
 • Via Blendle (betaald) vind je deze korte recensie/tips uit het boek, gepubliceerd in AD/de Stentor. Helaas met een nogal extreme titel waar ik niet achter sta – de woorden worden je soms in de mond gelegd door een journalist.
 • O&O magazine publiceerde enkele jaren geleden al een artikel van Matthijs Steeneveld over Psychologisch Kapitaal.

Recensies

 • Op Tijdschrift Positieve Psychologie verscheen een recensie. “Een compliment naar de schrijver is wel op z’n plek want dit is een van de weinige keren dat ik meteen verkocht was om daadwerkelijk aan de slag te gaan.”
 • Frankwatching schreef in een recensie: “Heerlijk om zo’n positief boek te lezen! Naast de theorie, die lekker doorleest, is het boek praktisch opgezet. De lezer kan zelf aan de slag met allemaal stappenplannen om met het psychologische kapitaal een positieve houding aan te leren. Sterker nog: de lezer moet zelf aan de slag.”
 • Recensie op Managementboek“Ik vind het boek bij uitstek geschikt om een coaching proces te ondersteunen, structureren en verdiepen. “ Hier verscheen eerder al een preview van Matthijs Steeneveld.
 • Psychiater Ard van Oosten schreef een korte blog/samenvatting.
 • Mindfulnesstrainer en burnoutcoach Maria  ter Beek schreef een recensie“Dit boek leest lekker weg en de oefeningen die erin staan zijn praktisch en direct toepasbaar.”
 • Recensie op Meesters in de Psychologie“Eindoordeel: “Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen” is een pareltje binnen de moderne positieve psychologie, informatief en leerzaam, een tip voor iedereen die zijn psychologisch kapitaal wil vergroten op een wetenschappelijk verantwoordelijke doch toegankelijke wijze.”

Online

 • Psycholoog Najla (misschien wel de bekendste vloggende psycholoog van Nederland) heeft in een vlog het boek beschreven én een oefening uitgelegd. Aanrader als je wilt kijken naar je energiebalans.
 • Brainwash, het podium voor verrassende ideeën van The School of Life, de NPO en HUMAN (voorheen humanistische omroep) – biedt ruimte voor een blogreeks over het boek. Hier vind je de tweede blog over optimisme. De derde blog gaat over hoop. Nummer vier gaat over veerkracht en nummer vijf over zelfvertrouwen.
 • Vervolgens heeft NPO Radio 1 het eerste artikel van Brainwash overgenomen op hun website.
 • Intermediair, het platform voor loopbaanontwikkeling en carrière, breekt bij monde van Hedwig Wiebes in dit artikel een lans voor optimisme aan de hand van het boek. En noemt dat ook nog het beste advies van de dag.
 • ICM Opleidingen & Trainingen heeft een blog gepubliceerd over psychologisch kapitaal met direct een oefening om je optimisme te vergroten.
 • A&O-items geeft ruimte aan het boek. A&O-items is de inhoudelijke nieuwsbrief van de beroepsvereniging van psychologen (het NIP) en de WAOP (wetenschappelijke arbeids- en organisatiepsychologen).