Online werken – privacy en meer

Een deel van mijn werk als trainer, adviseur, spreker en opleider doe ik online. Daarbij gebruik ik graag activerende, interactieve werkvormen. En als psycholoog hecht ik daarbij veel waarde aan veiligheid en privacy. Hier lees je in het kort hoe ik daar rekening mee probeer te houden.

Doorgaans werk ik met Zoom. Dat is slecht in het nieuws geweest vanwege privacyproblemen, toch heb ik ervoor gekozen om te blijven werken met Zoom. Ik ben namelijk enorm enthousiast over het gebruiksgemak en de functionaliteit: dit is naar mijn idee op het moment het meest eenvoudige en functionele programma voorhanden. En ik denk dat het met die privacy-issues meevalt sinds Zoom grote updates heeft doorgevoerd. Wat zaken op een rijtje:

  • Deelnemers worden persoonlijk uitgenodigd en ontvangen een link met ingebouwd wachtwoord. Niemand kan inloggen op de meeting zonder die link of wachtwoord.
  • Als ik (of wie de host is) nog niet online is, dan belanden deelnemers in de virtuele wachtkamer.
  • Online meetings worden niet standaard opgenomen en nooit in de cloud opgeslagen (maar altijd lokaal). Opname gebeurt alleen als dat uitdrukkelijk is aangegeven (vóórdat deelnemers kiezen om deel te nemen) en in het scherm staat zichtbaar dat er een opname bezig is. De opname wordt alleen gebruikt en gedeeld voor de afgesproken doeleinden.
  • De meetings zijn versleuteld.