Hybride

Nu steeds meer mensen thuiswerken, hebben we vaker bijeenkomsten online. Of zelfs hybride: een aantal mensen is fysiek aanwezig, anderen doen mee via videobellen of telefoon. Vanaf de zomer 2020 gaan steeds meer mensen weer fysiek naar hun werk. Tegelijkertijd blijven genoeg mensen op afstand werken. Omdat bedrijven niet teveel medewerkers tegelijkertijd binnen willen, omdat mensen in een risicogroep vallen, omdat thuiswerken goed is bevallen, omdat het reistijd scheelt óf omdat mensen vanwege fysieke beperkingen altijd al moeite hadden met naar het bedrijf komen. Dat betekent dat bijeenkomsten niet altijd ‘ouderwets’ offline kunnen. Online vergaderen blijft. En om ervoor te zorgen dat je niet weer de hele dag achter je scherm moet zitten terwijl een collega in de kamer ernaast zit, hoop ik dat hybride ook steeds gewoner wordt.

Meer leren: het boek HYBRIDE

Wil je met je team, klas of deelnemers aan de slag met hybride bijeenkomsten? Dit boek bevat niet alleen een berg werkvormen, maar ook praktische tips, een overzicht van technische mogelijkheden en een keuzehulp: ga je voor offline, online of hybride? In deze blog lees je er meer over.

Samen zorgen we voor betere hybride bijeenkomsten – doe je mee?

Vanaf begin 2020 heeft de hele wereld geleerd om samen te werken via videobellen. De komende maanden zal dat nog verder gaan en zullen we (verwacht ik) ook steeds meer hybride doen. Dat betekent dat de kennis en ervaring de komende maanden en jaren exponentieel snel toeneemt.

Ik wil je vragen mee te helpen om de kennis en ervaring over hybride bijeenkomsten te verzamelen en te delen. Hoe? Simpel! Deel je ervaringen, struikelblokken, geleerde lessen en vragen. Wat heb je gedaan, wat werkt wel of niet? Kloppen er dingen niet of ontbreekt er iets aan dit boek? Of weet je van nieuwe mogelijkheden? Laat het me weten! Dat geldt ook voor waardevolle links (denk aan blogs, overzichten, updates en meer).

Ik probeer al die informatie namelijk te verzamelen. Geordend voor mijn boek per categorie/hoofdstuk vind je hier in de toekomst aanvullingen en correcties op het boek. Als er veel input is, dan volgt een tweede druk. Ik weet nog niet precies hoe, maar ik probeer de tweede druk weer toegankelijk en betaalbaar aan te bieden aan iedereen die dit boek al heeft. Net zoals iedereen die de voorloper op dit boek de (digitale) aankoopprijs als korting kreeg om dit nieuwe boek te kopen.

Hoe kun je je ervaringen delen? Mail naar info@msteeneveld, zet ‘hybride aanvullingen’ in het onderwerp en vertel je verhaal. Het is fijn als je uitlegt wat jouw rol is (geweest) bij de hybride bijeenkomsten, wat jullie hebben gedaan/geprobeerd, wat er goed is bevallen (en waarom!) en/of wat er niet lekker liep (wat viel er tegen en waar merkte je dat aan?). Natuurlijk ga ik vertrouwelijk met je gegevens om.

Nuttige links voor online & hybride bijeenkomsten

  • Esther van der Storm schreef allerlei blogs over online brainstormen. Hier vind je een overzicht van (o.a.) haar online tips & tricks: https://stormpunt.nl/blog
  • Ralf Hillebrand (docent didactiek voor de lerarenopleiding op de Hogeschool Rotterdam) heeft een schitterend youtubekanaal met sterke, korte filmpjes. Over Microsoft Teams, maar ook over allerlei andere online zaken. https://www.youtube.com/user/DhrHillebrand
  • Mireille Beumer heeft een flinke verzameling blogs met allerlei tips en tricks voor (online) faciliteren. Van tools tot skills. https://mireillebeumer.nl/inspiratie-2
  • Liberating Structures in een notendop: een visie en ‘werkvormen’ om voor meer interactie en effect te gaan in bijeenkomsten. Een belangrijke inspiratiebron voor mijn boek HYBRIDE – hierin heb ik de ideeën proberen te vertalen naar online/hybride. Hier lees je meer over het oorspronkelijke werk. The Creators Company heeft een mooi Nederlandstalig overzicht van de 33 oorspronkelijke ‘werkvormen’ (of beter: structuren).
  • Jonge Honden (een consultancy bureau van young professionals) heeft een mooie thuiswerktoolkit verzameld met allerlei creatieve tools. Van pubquiz tot bureaudansje en van brainstorm tot ‘weeting’.
  • De Universiteit Utrecht heeft een flinke verzameling blogs over online onderwijs die je hier vindt.
  • Pascal Koole heeft een passie voor onderwijs én een serie gratis miniboekjes voor blended ontwerpen van onderwijs! Je vindt ze op haar website.